למי שהחליט, או הסכים להתגרש מחכה כעת החלטה חשובה נוספת – באיזו דרך להתגרש? קיימות דרכים שונות להסדרת הגירושין והבחירה בכל אחת מהן משפיעה לא רק על התהליך עצמו אלה גם על ההסדרים והיחסים בעתיד.
הליכים חד צדדיים
התדיינות משפטית – בישראל קיימות שתי ערכאות מקבילות בהן ניתן להגיש תביעות הקשורות לגירושין – בית המשפט לענייני משפחה ובית דין דתי, בהתאם לדתם של בני הזוג: בית הדין הרבני ליהודים, בית הדין השרעי למוסלמים, בית הדין הדרוזי לדרוזים ובתי הדין הנוצריים על כיתותיהם השונות, לנוצרים. הבחירה בין שתי הערכאות נעשית בדרך כלל על פי שיקולי כדאיות משפטית. כיום, לפני הגשת תביעות הקשורות בגירושין לערכאות השונות, יש להגיש קודם כל, הן בבית המשפט והן בבתי הדין הדתיים, בקשה ליישוב סכסוך. בקשה זו מועברת ליחידת הסיוע בבתי המשפט ובתי הדין, המאויישת בעיקרה בעובדים סוציאליים. הצדדים מוזמנים לפגישת מהו"ת (מפגש היכרות ותיאום) ביחידת הסיוע, בה נבדקת התאמתם להליכים השונים. בסוף ההליך מחליטים הצדדים האם לפנות להליך ליישוב סכסוכים, לטיפול, יעוץ, או להגיש תביעות. ההליך המשפטי מנוהל ככלל ע"י עורכי הדין המייצגים את הצדדים, וניתן לדון בו בתביעות הקשורות לגירושין כמו אחזקת ילדים, חלוקת רכוש, קביעת מזונות. סידור הגט של בני זוג יהודים נעשה בבית הדין הרבני ודורש את הסכמת הצדדים. בני דתות אחרות מתגרשים בבתי הדין שלהם. הליך אזרחי של התרת נישואין בבית המשפט מתקיים לגבי מיעוט של זוגות מעורבים, חסרי דת, או זוגות שאין להם בית דין דתי בישראל. צד התובע את בן זוגו בערכאות המשפטיות, גורם בכך לבן הזוג – הנתבע, להצטרף להליך המשפטי, גם אם אינו מעוניין בכך. לכן, ההתדיינות המשפטית היא האפשרות הבלעדית במקרים של חוסר הסכמה להתגרש מצד אחד מבני הזוג, והיא מאפשרת להגיע להכרעות שיפוטיות בנושאים הקשורים לגירושין גם ללא הסכמת הצד השני. אופיו ה"מלחמתי" של ההליך עלול ליצור הסלמה בין הצדדים ולפגוע בהם ובילדיהם.- עלויות – טווח המחירים הרחב משתרע בדרך כלל, החל מכמה עשרות אלפי שקלים, ועד לכמה עשרות אלפי דולרים ומעלה, לכל אחד מבני הזוג. ארגונים כמו ויצ"ו ונעמ"ת מציעים ייצוג משפטי בעלויות מופחתות. לשכת הסיוע המשפטי של משרד המשפטים מספקת ייצוג חינם לזכאים, בכפוף למבחני הכנסה ולסוג התביעות.
- זמן – בהתחשב בעומס הרב המוטל על המערכת המשפטית מצד אחד, ובמורכבות המקרה, מצד שני, עשויה ההתדיינות המשפטית להימשך חודשים ארוכים ואף שנים.
- בוררות – התדיינות משפטית לכל דבר ועניין, בהבדל אחד – במקום להגיש תביעות לבית המשפט, או לבית הדין הדתי, ממנים הצדדים בורר שיכריע במחלוקות ביניהם. השימוש בהליך זה במקרים של גירושין מועט ביותר והוא מחייב את הסכמת הצדדים הן על עצם הפניה לבוררות והן על זהות הבורר. יתרונה המרכזי של הבוררות הוא בכך שהיא מאפשרת קבלת הכרעה בזמן קצר יחסית.
- עלויות – ברוב המקרים גבוהות יותר מהתדיינות משפטית, מאחר והצדדים נושאים גם בשכר טרחתו של הבורר.
גירושין בהסכמה
- גישור – הדרך המקובלת להגעה להסכם גירושין. מגשר נייטרלי מסייע לבני הזוג לגבש את ההסכם. המגשר נפגש עם שני בני הזוג ביחד, ועם כל אחד מהם לחוד, בהתאם לצורך. כל אחד מהצדדים רשאי (והדבר אף מומלץ) להתייעץ עם אנשי מקצוע מטעמו. הליכי הגישור לגירושין ניתנים ע"י מגשרים פרטיים וארגונים שונים כגון ויצ"ו, נעמת ומרכזי גישור עירוניים וקהילתיים. בני זוג שהגישו בקשה ליישוב סכסוך בבית המשפט, או בבית דין והחליטו בסוף פגישת המהו"ת ביחידת הסיוע לבחור בהליך גישור, מופנים לרשימת מגשרי המשפחה של בתי המשפט ויבחרו מתוכה מגשר או מגשרת לניהול תהליך הגישור שלהם.
- גירושין בשיתוף פעולה (Divorce Collaborative) – בהליך זה נעזר כל אחד מבני הזוג בעורכי דין ויועצי גירושין המייצגים אותו ומסייעים לו בגיבוש ההסכם. אנשי המקצוע מייצגים רק את אחד מבני הזוג אך הם מחויבים לרעיון שיתוף הפעולה והם מנועים מלייצג את אותו צד במקרה שהסכסוך יגיע לבית המשפט. ההליך מתאים לזוגות המעוניינים להתגרש בהסכמה אך מתקשים לעשות זאת בדרך של גישור, אם בגלל פערי כוח משמעותיים ביניהם או קושי בניהול תקשורת ישירה. ההליך יקר יותר מגישור, וככל שמשתתפים בו יותר אנשי מקצוע העלויות גבוהות יותר.
- גיבוש הסכם עצמאי בין הצדדים – "כשהחלטנו להתגרש החלטנו לעשות זאת יפה ובכוחות עצמנו. טסנו לסוף שבוע לקפריסין ובמלון, מול הים סגרנו את כל פרטי ההסכם." זו בוודאי הדרך הזולה והמהירה ביותר, אך ברוב המקרים קשה מאד לבני זוג מסוכסכים, המצויים במשבר רגשי, להגיע להסכמות אלו בכוחות עצמם. לאלו שמצליחים בכך מומלץ בחום, לאחר גיבוש ההסכמות העצמאי, לפנות לעורך דין אשר יערוך עבורם את ההסכם.
הליך גישור לגירושין ופרידה
שלבי הגישור וסדר הפגישות:
- ההתחלה – הטלפון מצלצל והקול בצד השני מבקש לקבוע פגישה "כי החלטנו להיפרד", ולפעמים "כי אני לא רוצה להיפרד, אבל הבנתי שאין ברירה", או "כי סוף, סוף אחרי המון זמן הצלחתי לשכנע גם אותו/ה שצריך להיפרד".
- פגישת היכרות משותפת – הפגישה הראשונה עם בני הזוג מאפשרת לבני הזוג ולי להכיר זה את זה וללמוד על הציפיות שלהם מההליך. לאחריה, מחליטים בני הזוג האם הגישור מתאים להם והאם אני מתאימה להם כמגשרת. במהלך הפגישה, מקבלים בני הזוג מידע על התהליך: סדר העבודה והפגישות, המשמעויות הרגשיות, הכלכליות והמשפטיות, מה הנושאים שנדון בהם ואיזה מידע הם צריכים לאסוף לקראת הפגישות.
- פגישות היכרות עם כל אחד מבני הזוג – פגישת היכרות מעמיקה עם כל אחד מבני הזוג בנפרד. הפגישה מאפשרת לי להכיר את נקודת המבט האישית של כל אחד מבני הזוג, ולהבין טוב יותר את הציפיות, החששות, השאיפות וקווי הגבול שלהם. הפגישה היא פרטית ובסופה מחליט כל אחד מבני הזוג איזה מידע יישאר בפרטיות בינינו ואיזה מידע אפשר להעביר לצד השני.
- פגישות הגישור – הפגישות מתמקדות בלימוד והבנת הצרכים של הצדדים, הגדרת נקודות ההסכמה והמחלוקת ביניהם ועבודה על צמצום פערים ובניית הסכמות. בפגישות הראשונות עוברים על כל אחד מנושאי הגישור – ילדים, מזונות ורכוש, ולומדים את המשמעויות הרגשיות, המעשיות והכלכליות של הנתונים שהביאו הצדדים. לימוד זה נעשה הן לגבי הסדרי ההורות, והן לגבי ההסדרים הכלכליים (הכנסות, הוצאות ורכוש) . בפגישות הבאות, אחרי שהוגדרו ההסכמות והובהרו הנושאים במחלוקת, עובר המוקד לחיפוש אחר פתרונות וצמצום פערים. הפגישות מתנהלות במשותף, או בנפרד, בהתאם לצורך.
- ההסכם – לאחר שנסגרו כל הפערים והוגדרו ההסכמות, מתקיימת פגישה משותפת בה קוראים את טיוטת ההסכם הראשונה, ועורכים בה תיקונים, הבהרות ושינויים. לאחר הפגישה, מקבלים בני הזוג את הטיוטא המתוקנת והם מוזמנים להתייעץ לגביה עם עו"ד ויועצים אחרים. בהמשך, מועברות הערות נוספות להסכם, עד שמגיעים לנוסח סופי ומוסכם, עליו חותמים הצדדים. בני הזוג מקבלים את ההסכם החתום והפנייה לבית המשפט ולבית הדין לאישור ההסכם ולסידור הגט.
- ליווי טלפוני עד אישור ההסכם – אישור ההסכם הוא תהליך בו הצדדים עצמם מגיעים לבית המשפט ומאשרים לשופט/ת כי הם מבינים את ההסכם ומסכימים לאמור בו. זהו הליך פשוט וקצר שנתמך בליווי טלפוני ומענה לשאלות והתלבטויות.
גישור במשפחה
גישורי משפחה עוסקים בירושות וצוואות, עסקים משפחתיים ובמחלוקות משפחתיות וזוגיות אחרות. תהליך הגישור שתואר למעלה מתנהל גם כאן: פגישת היכרות משותפת, פגישות פרטיות, פגישות גישור והסכם. תוכן הפגישות ומשך הפגישות משתנה בהתאם לכל מקרה ומקרה.ליצירת קשר
ייעוץ ללא עלות!
הליך גישור לפני גירושין
גם כאשר בני זוג נפרדים חלוקים ביניהם, גירושין לא תמיד חייבים להיות ריב גדול, ובאמצעות גישה מקצועית של הליך גישור גירושין, זוגות רבים מבינים היום שזוהי חלופה מצוינת למאבק בבית המשפט לענייני משפחה. עורכת דין חמוטל גת, מגשרת גירושין ומשפחה, וממייסדות "אופק – הקשבה לילדים", לתמיכה בילדים שהוריהם מתגרשים, מלווה זוגות בתהליכי גירושין, עד להשגת ההסכמות המקובלות על שני הצדדים.מהו הליך גישור גירושין?
באמצעות הליך גישור גירושין בני הזוג נפגשים עם מגשר מיומן וניטרלי כדי לדון ולפתור את הבעיות בגירושין. פגישות גישור מתקיימות לעתים קרובות בסביבה משרדית לא רשמית, והמגשר מנחה את בני הזוג לדון בחילוקי הדעות שלהם עד השגת התובנות הנדרשות.הגישור מסייע לצדדים להגיע להסכמה בנושאים כגון משמורת ילדים, מזונות ילדים וחלוקת רכוש. המגשרים אינם מקבלים החלטות או מציעים ייעוץ משפטי, אלא משמשים כמנחים המסייעים לבני זוג להבין מה הכי טוב למצבם.
כאשר בני זוג מגיעים להסכמה באמצעות הליך גישור גירושין, רוב המגשרים יערכו הסכם גירושין.
מדוע לבחור בהליך גישור גירושין?
לגישור הגירושין שלך יש הרבה יתרונות על פני התדיינות משפטית:עלות. גישור הוא הרבה פחות יקר ממשפט.
הגעה להסכמות. ברוב המקרים, הליך גישור גירושין מסתיים בהסדר של כל נושאי הגירושין.
חיסיון. הגישור הוא חסוי, ללא תיעוד פומבי של המתרחש בפגישות.
ייעוץ משפטי עדיין זמין. ניתן לבחור גישור ועדיין לקבל ייעוץ מעורך דין.
שליטה. בני הזוג - לא בית המשפט - שולטים בתהליך.
תקשורת משופרת. תהליך הגישור מעודד תקשורת בין בני הזוג ומסייע להם להימנע מעימותים עתידיים.
הליך גישור גירושין מקל על המשך הגירושין: מכיוון שכל העבודה הקשה מתבצעת במהלך המפגשים, וניתן לקבל תוקף של פסק דין להסכם שמוסדר במהלך המפגשים.
בשורה התחתונה, נפגשים לפגישת ייעוץ ומחליטים
לעורכת דין חמוטל גת יש ותק של שנים רבות בהליכי גישור גירושין ומשפחה, והיא גם מרצה בקורסים לגישור. בפגישת ייעוץ ראשונה, היא תסביר לכם את מאפייני ויתרונות הליך גישור גירושין ותענה על כל השאלות שלכם. ההליך יתקיים בסביבה נוחה שאינה שיפוטית, ויסתיים רק כשתגיעו להסכמות הדדיות בכל המחלוקות.הליך גישור גירושין
גם כאשר בני זוג נפרדים חלוקים ביניהם, גירושין לא תמיד חייבים להיות ריב גדול, ובאמצעות גישה מקצועית של הליך גישור גירושין, זוגות רבים מבינים היום שזוהי חלופה מצוינת למאבק בבית המשפט לענייני משפחה. עורכת דין חמוטל גת, מגשרת גירושין ומשפחה, וממייסדות "אופק – הקשבה לילדים", לתמיכה בילדים שהוריהם מתגרשים, מלווה זוגות בתהליכי גירושין, עד להשגת ההסכמות המקובלות על שני הצדדים.מהו הליך גישור גירושין?
באמצעות הליך גישור גירושין בני הזוג נפגשים עם מגשר מיומן וניטרלי כדי לדון ולפתור את הבעיות בגירושין. פגישות גישור מתקיימות לעתים קרובות בסביבה משרדית לא רשמית, והמגשר מנחה את בני הזוג לדון בחילוקי הדעות שלהם עד השגת התובנות הנדרשות. הגישור מסייע לצדדים להגיע להסכמה בנושאים כגון משמורת ילדים, מזונות ילדים וחלוקת רכוש. המגשרים אינם מקבלים החלטות או מציעים ייעוץ משפטי, אלא משמשים כמנחים המסייעים לבני זוג להבין מה הכי טוב למצבם. כאשר בני זוג מגיעים להסכמה באמצעות הליך גישור גירושין, רוב המגשרים יערכו הסכם גירושין.מדוע לבחור בהליך גישור גירושין?
לגישור הגירושין שלך יש הרבה יתרונות על פני התדיינות משפטית: עלות. גישור הוא הרבה פחות יקר ממשפט. הגעה להסכמות. ברוב המקרים, הליך גישור גירושין מסתיים בהסדר של כל נושאי הגירושין. חיסיון. הגישור הוא חסוי, ללא תיעוד פומבי של המתרחש בפגישות. ייעוץ משפטי עדיין זמין. ניתן לבחור גישור ועדיין לקבל ייעוץ מעורך דין. שליטה. בני הזוג - לא בית המשפט - שולטים בתהליך. תקשורת משופרת. תהליך הגישור מעודד תקשורת בין בני הזוג ומסייע להם להימנע מעימותים עתידיים. הליך גישור גירושין מקל על המשך הגירושין: מכיוון שכל העבודה הקשה מתבצעת במהלך המפגשים, וניתן לקבל תוקף של פסק דין להסכם שמוסדר במהלך המפגשים.נפגשים לפגישת ייעוץ ומחליטים
לעורכת דין חמוטל גת יש ותק של שנים רבות בהליכי גישור גירושין ומשפחה, והיא גם מרצה בקורסים לגישור. בפגישת ייעוץ ראשונה, היא תסביר לכם את מאפייני ויתרונות הליך גישור גירושין ותענה על כל השאלות שלכם. ההליך יתקיים בסביבה נוחה שאינה שיפוטית, ויסתיים רק כשתגיעו להסכמות הדדיות בכל המחלוקות.
הקודם
הבא