הסיבות השונות לגירושין משפיעות על הדרך בה בוחרים להתגרש. יש מי שלא ישכח לעולם "את תביעת הגירושיi שקיבלתי בערב ראש השנה. עד אותו רגע לא ידעתי שיש לנו בעיות" ויש מי שזוכרת "ערב אחד, כשבעלי יצא לרגע החוצה, עניתי במקומו בטלפון הנייד שלו ל"כוכבית 10" והבנתי שהיא המאהבת שלו."
גם משך הזמן בו "מתבשל" רעיון הפרידה משתנה מאדם לאדם:
"כבר בירח הדבש הבנתי את גודל הטעות" סיפרה לי אישה שהתגרשה אחרי 15 שנות נישואין, "אבל חיכיתי עד שאפסיק לפחד מהרעיון."
"אני אוהב אותה מאז הפעם הראשונה שראיתי אותה לפני שש שנים, אבל בשנה האחרונה היא הפכה לאישה אחרת – כבויה, ממורמרת ומסתגרת, אני לא יכול לחיות איתה יותר." תיאר גבר אחר את גירושיו.
במקרים רבים, ההחלטה להתגרש מתקבלת על ידי אחד מבני הזוג, "היוזם", המודיע על כך לבן הזוג השני, "המופתע", שלא היה מודע לאפשרות הגירושין, עד אותו רגע.
בעוד שהיוזם הגיע להחלטה לאחר תהליך רגשי מורכב, ולעיתים ממושך, הרי שבן הזוג המופתע אינו מעוניין בדרך כלל בפרידה, לא מבין מאיפה צץ רעיון הגירושין, מרגיש אובדן שליטה, פגיעה, בלבול, כעס, חרדה ופעמים רבות מתנגד לגירושין בתוקף.
במקרים אלה, נוצר פער זמנים בין בני הזוג, כאשר בן הזוג היוזם רוצה בדרך כלל לסיים את הקשר במהירות ולנהל תהליך קצר ומהיר. לעומתו, בן הזוג המופתע צריך זמן, ולפעמים הרבה זמן, כדי שיוכל להסתגל ולעכל את הרעיון.
ד"ר ג'ון היינץ, מאבות הגישור המודרני, מתאר את פער הזמנים, ומפרט את השלבים שעובר כל אחד מבני הזוג בתהליך הגירושין:
- שלב גילוי הרעיון – התעוררות של ספקות ביחס לחיים המשותפים ומחשבה על פרידה מבן הזוג. משך הזמן של שלב זה משתנה מאדם לאדם – יש אנשים שההתלבטות נמשכת אצלם זמן רב ואפילו שנים ארוכות, כמו אותה אישה שגילתה את הטעות בירח הדבש, בעוד שאחרים עוברים את התהליך בזמן קצר, אם בגלל שהם מחליטים מהר, או בגלל שבן הזוג החליט עבורם ("לפני שבוע היא הודיעה לי שאנחנו נפרדים"). מאפיין נוסף של השלב הוא קיומם של רגשות סותרים, כאשר מצד אחד, עוסקים הרבה בהאשמת בן הזוג ומן הצד השני ובמקביל, עדיין מחפשים (ומוצאים) היבטים חיוביים בקשר עם בן הזוג.
- שלב הבירורים – החל מחיפוש מידע באינטרנט, המאפשר לקבל מידע כללי בקלות ובנוחות תוך שמירה על אנונימיות ובהמשך, התייעצות עם אנשי מקצוע כגון עו"ד, יועץ נישואין, רו"ח, לקבלת מידע מדויק המותאם לנסיבות האישיות.
- שלב המעבר – התחלה של קבלת רעיון הפרידה והמחירים הכרוכים בה. מאפייני השלב: מערבולת רגשית, תקשורת קשה בין בני הזוג, התנהגות עצמאית, שינוי בחלוקת התפקידים, ויחד עם זאת מתקיימים עדיין גישושים לעבר בן הזוג. יש שוני רב בהתנהגות הזוגות השונים, בעוד שחלקם ממשיכים לישון במיטה המשותפת, לקיים ארוחות משפחתיות ולהגיע ביחד לאירועים, זוגות אחרים נמנעים מלדבר ולהיפגש זה עם זה אפילו בבית המגורים.
- שלב הכוון החדש – התגבשות הרעיון של חיים נפרדים, עלייה בביטחון העצמי, ביכולת קבלת ההחלטות ובביצוען, כולל בחירות עצמאיות והפרדה כלכלית כמו פתיחת חשבון נפרד, מציאת מקורות הכנסה נוספים ומעבר לבית חדש.
כל אחד מבני הזוג עובר את התהליך בקצב אישי משלו. לדוגמא: אישה העוזבת את הבית מייד אחרי שהודיעה על כך לבעלה, נמצאת בשלב האחרון של התהליך, שלב הכוון מחדש. באותו הזמן, הבעל ששמע מאשתו בפעם הראשונה על רעיון הגירושין, נמצא בשלב הראשון של גילוי הרעיון. היינץ טען כי ככל שהפער בין הצדדים גדול יותר, כך יהיה תהליך הגירושין מורכב וקשה יותר.
ההחלטה להתגרש לא תמיד ברורה וחדה. פעמים רבות קיימת אמביוולנטיות אצל שני בני הזוג, גם אצל בן הזוג היוזם, ואפילו בשלבים מתקדמים של התהליך. לפעמים האמביוולנטיות גורמת לחזרה לחיים משותפים, במקרים אחרים היא רק מעכבת את התהליך, כמעט תמיד היא מעוררת תקוות אצל בן הזוג השני.
זוג המתבלט לגבי המשך החיים המשותפים צריך להחליט האם לנסות לשמר את הנישואים, או האם להיפרד. לא קל לקבל החלטה משותפת כזו במיוחד כשכל אחד מבני הזוג רוצה דבר אחר- אחד מבקש לשקם את היחסים, למשל באמצעות טיפול זוגי או אחר, בזמן שהשני רוצה להתגרש.
המדריך למתגרשים נכתב על ידי עו"ד חמוטל גת, המתמחה למעלה מעשרים שנה בגישור במשפחה ובגישור גירושין.
המדריך אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי.