"הדבר האחרון שאני יכול/ה לעשות עכשיו זה להיות אמפתי/ת לסיפורים שלו/ה" הוא משפט ששמעתי פעמים רבות מבני זוג בתהליך הגירושים. ובאמת, קשה להיות אמפתי למי שכועסים עליו. הקשבה אמפתית היא סוג של מתנה. בדרך כלל אנחנו חושבים עליה כמתנה שנותן מי שמקשיב באופן אמפתי למי שמדבר, ומעטים רוצים לתת מתנות לבני זוגם בתהליך הגירושים. אבל, האמפתיה היא גם מתנה לעצמנו, במיוחד בזמן של קונפליקט. היא מאפשרת לנו להבין את הצד השני ולגרום לשני להבין אותנו והיא יוצרת אווירה שמאפשרת להגיע להסכמה.
אמפתיה היא היכולת להבין את הרגשות והצרכים של הצד השני ולגרום לו להרגיש שמבינים אותו. כפי שחשוב לנו להבין את הצרכים שלנו ולעמוד עליהם באסרטיביות, חשוב גם להבין את הצרכים של השני ולהתייחס אליהם. לא מדובר בהסכמה לכל הצרכים של השני, אלא ביכולת שלנו להראות לצד השני שאנחנו מבינים שיש לו צרכים לגיטימיים ורגשות מורכבים.
לדוגמא, בויכוח בין בני זוג על מועד מכירת הבית המשותף דרשה האישה להישאר בבית עם הילדים למשך כמה שנים נוספות ואילו הגבר דרש למכור את הבית מייד ולחלוק בכספי המכירה.
הויכוח התלהט וכל אחד מבני הזוג "הסביר" את עמדתו על ידי האשמת השני: "ברור שאת רוצה להשאיר את הבית לילדים, כי את חושבת שתגורי איתם בו" אמר הגבר ובתגובה הטיחה בו האישה "בכלל לא אכפת לך מהילדים אתה חושב רק על עצמך" וכך הלאה.
בשלב מסויים אמר הגבר לאישה שהוא מבין את הצורך לשמור על הבית לילדים לתקופת הסתגלות למרות שלדעתו הם לא יכולים לעמוד בכך כלכלית. האמירה האמפתית הזו (שלא ביטאה הסכמה, אלא רק הבנה לצורך שביטאה האישה) שינתה את טון השיחה והאישה ענתה לו: "אני מבינה שאתה צריך את הכסף אבל בוא נחשוב גם על הילדים." מכאן התפתחה שיחה על האיזון בין צרכי הבטחון של הילדים לבין הצרכים הכלכליים, שהובילה בסופו של דבר להסכמה על מועד מכירת הבית.
אנשים שונים זה מזה ביכולת האמפתית, אבל כמעט לכולנו יש מידה מסוימת של אמפתיה ורובנו יכולים להבין, למשל, את הצורך של הצד השני בהסכם הוגן וסביר, גם כשאנחנו לא מסכימים לדרישות שלו.
אחד המכשולים שמפריעים לנו להיות אמפתיים הוא הפחד שהאמפתיה תיתתפס על ידי השני כחולשה שלנו והסכמה לדבריו. לכן חשוב לזכור שהאמפתיה איננה ויתור, אלא היא חלק מתקשורת אסרטיבית ובטחון עצמי.
אז מה עושים?
אפשר להגביר את היכולת האמפתית על ידי התכווננות כלפי הצד השני: להתעניין בו ובצרכיו ולנסות להבין את נקודת מבטו גם כשאיננו מסכימים איתו. בנוסף, קיימים היום טיפולי Mindfulness ומדיטציות המיועדים להגברת האמפתיה.
כשקשה לך לגייס אמפתיה כדאי לזכור – אמפתיה היא לא חולשה או ויתור, אלא כוח.